neděle 2. srpna 2015

Macao 6 - Kolo stesti se toci aneb kasina poprve

Tenhle clanek vznika behem cele staze. Premyslim o nem opravdu casto. Uz uz ho chci publikovat, kdyz me k tematu napadaji dalsi a dalsi myslenky...

Prava tvar Macaa jsou kasina. A je to... Hodne zajimave.

Zbytecnost, zhyralost, gondola, luxus, dekadence. Falesne nadeje, ze jde nad kasinem vyhrat. Cirkus pro dospele a take skvela ukazka toho, jak jsme se jako lidstvo za ty tisice let vubec nezmenili. Porad plati heslo vyrcene uz za dob stareho Rima "chleb a hry". Volne prelozeno, ukaz lidem nejake to pozlatko, par blikajicich zarovek a budou spokojeni. Z inteligentnich lidi, kteri normalne rozhoduji o chodu sveta se mzikem stavaji deti touzici vyhrat.

Jasne, je treba si uvedomit, ze jsou svepravni a jednaji zcela dobrovolne. Proti tomu nelze rict vubec nic a rozhodne jim tuto zabavu nechci zakazovat, nebo jakkoliv odpirat. Jen mi to prijde tak nejak... Smutne. 

Na kazdem kroku znacky jako LV, Rolex, Prada. Clovek ma az pocit, ze neni noc beznejsiho :) Muzete si to predstavit asi jako Parizskou v kazdem kasinu.

Behem prvniho vyletu s Danem jsme navstivili Galaxy, Venetian, Cotai Central, City of Dreams, MGM Grand, Wynn, Grand Lisboa a Lisboa.
Miliony protekle pred ocima, pokerovy turnaj, nachozenych 22km...

Trocha teorie nikoho nezabije
Puvodni kasina vznikaly v Macau (poloostrov na severu uzemi). Az doslo misto, takze se postupem casu presouvaji do Cotai (umele vybudovane uzemi mezi ostrovy Taipa a Coloane, ktere nyni tvori jeden veliky ostrov). A prave zde se nachazeji nove obri kasina Galaxy, Venetian (ano, i Benatky tu maji), Cotai Central, City of Dreams a vznikaji dalsi: Studio City (reklamu delaji Brat Pitt, Robert DeNiro, Leonardo DiCaprio a jeste jeden typek, ktereho jsem nepoznal. To jen pro ilustraci, jak to tu chodi.) , Paris (ano i Eifellovka se stavi, je legrace videt pod ni bambusove leseni) a dalsi...

<INTERMEZZO>
Dan prave dohral pokerovy turnaj. / Daniel just finished the poker tournament.
</INTERMEZZO>

Prave tato nova kasina v sobe jsou nejlepsim vynalezem, jaky kdy kdo vymyslel. Minimalne tedy pro jejich majitele. Kombinuji v sobe totiz take obchodni domy s luxusnimi znackami. Takze i kdyz mate jednou z prdele kliku (tedy pardon, stesti), ihned si uvedomite, ze ty nove Rolexky, nebo kabelku Prada prece VAZNE potrebujete! A vsechny penize tam obratem ruky stejne nechate. Jsou tu take divadla, kina a zabavni parky, diky kterym se sem dostanete skrz vase ratolesti, ktere sem touzi vyrazit a zaroven mate moznost se jich na par hodin zbavit a vyrazit do kasina.

Takze kasino zkratka vzdycky vyhraje. A tady to plaxi dvojnasob.

Ne nadarmo se Macau prezdiva Las Vegas Ciny. avsak oproti Vegas tu je mnoho rozdilu:
- mene prostitutek (jasne, ze tu jsou taky, jen je clovek nepotkava v takovem mnozstvi),
- mene "zabavy" (zadna horska draha uprostred mesta, ani klimatizovana ulice s lanovkou),
- zadne kostely (ve kterych se opili lide nechavaji oddavat),
- vice "gamble" (cinani miluji hrani, takze da mistnim kasinum mensi praci z navstevniku vytriskat prachy).
Celkove to tu pusobi klidneji a mene jako party mesto.

<NTERMEZZO>
Prave sedime s partou v parku s vyhledem na nocni kasina v Cotai. S timhle vyhledem.
City of Dreams, Cotai Central a Venetian.
</INTERMEZZO>

Kasina jako takova nesnasim. Nebo presneji receno, nechapu je. I tak me ale neprestavaji fascinovat. Chodim do nich pomerne casto a pokazde premyslim.
.
Proc?
.
Proc to ti lide delaji? Neverim, ze jsou hloupi. Spis mam teorii, ze jsou pouze znudeni svymi zivoty a plni falesnych nadeji, ze penize se daji vydelat snadneji, nez praci. A nebo tech penez maji tolik, ze nevi, co s nimi. Kazdopadne je to hodne zvlastni pocit videt kolem sebe tisice lidi a uvedomit si, ze kolem vas prave litaji miliony. Paradox je, ze vetsina hracu nejsou bohati lide. Jsou uplne normalni, jako vy, nebo ja. Cely rok tvrde drou a sve penize potom vymeni za trochu adrenalinu.

Co rici zaverem?
Jsem moc rad, ze jsem si na staz vybral prave Macao! Misto tak neuveritelne a plne kontrastu. Prave diky tomu (a popravde hlavne diky kasinum) jsem mel sanci si opet uvedomit, v jak krasne zemi zijeme, jak vyspelou spolecnost mame a ze bychom meli byt na vsechno patricne hrdi. 

Tady maji par palacu a blikajicich baraku. A diky nim nejvyssi prijem na osobu na svete.
No a co?

Stastnymi je to ani v nejmensim nedela.

Žádné komentáře:

Okomentovat