pondělí 20. července 2015

Asie 27 - Taiwanem na kole (a taky trochu vlakem)

Sedim na vlakovem nadrazi v Taitung City na Taiwanu a snazim se nejak zpracovat poslednich 30 hodin. Unavenej, nekolikrat promocenej od deste a jeste vickrat od potu. Treti noc za sebou bez postele. Ale i o tom je cestovani, nebo alespon v mem podani. Cilene posouvani sve komfortni zony a reseni nepredvidatelnych situaci. 

Pred odletem
Patek vecer. Ostatni trejnici miri s nekolika mistnimi studenty, kteri prave dnes odpromovali na veceri a nasledne na party. Letadlo na Taiwan leti po pulnoci, takze casu mam dost. Ale predstava vecere s dalsimi 15 lidmi me nejak nelaka, takze s radosti prijimam pozvani od Cassie, Cinanky studujici v Macau do mesta na veceri. Uz jsme se drive parkrat zapovidali a vždy na velmi zajimave tema. Cina, Tibet, zvyky, kultura, George Orwell a podobna, vcelku hutna temata. A to me bavi. Takze vyrazime pres cele Macao na (mimo jine) jiz zmineny salat s vareny i slepicimi paraty.
Kolem pulnoci se loucime a jedu na letiste. 

Zdravime z Macaa. / Sending greetings from the Macau.

Taipei
Priletam ve 4 rano a do deviti uleham na mistni lavicce. Hala je opet extra klimatizovana, takze je mi i pres kosili a mikinu pekna kosa. Pitomci.
Po vyspani mirim do centra. Na dnesek mam domluveny nocleh u Couchsurfera Jerryho. Mame sraz po poledni, takze mi zbyva jeste par hodin na pruzkum. Jako spravny absolvent FSv CVUT mirim jako prvni k Taipei 101, jednomu z nejvyssich staveb sveta (ktera je mimo jine zajimava tim, ze ma na vrcholu ohromne ocelove zavazi, ktere v pripade zemetreseni tyto otresy vyrovnava. Nazivo vypada vez skvele, mnohem sympaticteji, nez treba jiz zminene Petronas Tower v Kuale Lumpur.

Vesina z vas uz tuhle fotku zna z FB, ale lepsi mam ve fotaku, tak ji dodam pozdeji.
Most of you know this picture from the FB but the better ones I have in my camera so maybe later.

Samotne mesto na me pusobi velmi pozitivne (vubec nejlepe z Asijskych megapoli a skoro v mem zebricku dostihuje Londyn, pro ktery mam slabost nejvetsi). Jerry mi vysvetluje, ze Taiwan je takove "asijske nemecko". Nejen, ze jsou ekonomiky velmi propojene, ale thaiwanci samotni trochu nemce pripominaji. Pracoviti, dusledni a za vsech okolnosti dodrzujici rad. Rika take, ze to asi vychazi z historie, protoze Taiwan byl nekolik set let okupovan a dost casto se menil okupant. Od Japonska, pres Cinu, Koreu az po Nizozemce (myslim). Mistni se s tim naucili zit a prizpusobili se. I diky tomu je dnes Taiwan mixem ruznych kultur a kuchyni. Pokud sem pojedete na delsi dobu, opravdu necekejte, ze tu zhubnete, spise naopak.

Jerry se akorat pred tydnem se vratil ze 4 mesicniho vyletu po Evrope, takze vymenujeme spoustu postrehu a zkusenosti a mezi tim dojizdime k nemu domu. Bydli s mamkou v lepsi ctvrti v New Taipei. Soukroma ochranka v arealu, bazen, fitko a byt 4+1. Vtipny kontrast, vzpomenu-li si na Hong Kong.
Krome me u je jeste francouz, ktery zna Jerryho taktez pres Couchsurfing. Spolecne vyrazime zpet do centra. Jerry nas bere na jidlo, neuveritelny dezert, na videohry. Proste typicky Taiwan ocima mistniho cloveka.

Prima odpoledne plne mistnich zazitku.
Cool afternoon full of the local experience.

Vecer mirime na specialitu, ktera je tu jednou rocne. Tanecni vystoupeni pod sirym nebem. Je to... Zajimavy. Ale popravde jsem to moc nepochopil. Pokud jste nekdy videli vystoupeni vyrazoveho tance, vite, o cem mluvim. Kazdopadne cele se to odehrava na skvelem miste na namesti, kde je, diky desitkam tisic lidi vsude kolem, naprosto nezamenitelna atmosfera! Hodne zajimavy mi prijde fakt, ze behem predstaveni vsichni lide sedi pokojne na zemi a po celem namesti jsou natazene koberce, na ktere se neseda, ale chodi mezi davy. A opravdu to funguje! 

Zatim prazdno, ale za chvili tu bude hlava na hlave.
So far empty but in a while there is crazy rush.

Moc videt neni, snad alespon nejakou predstavu mate.
Not much to see but better than nothing I guess.

Vecer se jeste schazime s Jerryho kamarady, Thaiwankou a dvema Nemci, kteri tu jsou na stazi. Jdeme na pivo a taky na dalsi totalne typickou vec - Stinky Tofu. Pravda, chut dochazi svemu nazvu a moc jsem si tedy nepochutnal. Rozhodne ale stoji za vyzkouseni!

Stinky tofu, jedna z veci, kterou rozhodne musite na Taiwanu vyzkouset.
Stinky tofu. Must have thing in Taiwan!

Kolo
Cestovani mam spojene hlavne se zazitky. Ty vsak nemusi byt dobre, hlavne, kdyz jsou silne. 
Dalsi den (nedele) se tedy probouzim se vzpominkami na lonske leto, kdy jsem takto v puli Svedska koupil kolo a dojel ja nem do norskeho Osla. Zhruba s touhle optikou se spontanne rozhoduji dojet na jih, odkud mi to leti zpet do Macaa, na kole. Jerry slibuje pomoc a jdeme do obchodu pujcit kolo. Cestou me mimochodem zaujalo, ze pod spoustou ulic v Taipei se nachazi... Dalsi ulice, tentokrat pouze pro pesi. Zajimave.
Jedna z mnoha podzemnich ulic v Taipei.
One of the many iuderground streets in Taipei.

Nakonec se pujceni kola jevi jako dost nevyhodna nabidka, na 4 dny za 1300kc a jeste ho musim vratit na stejnem moste. Kaslu na pujceni a kolo tedy kupuji. Tedy... Kolo... Ehm... Nejlevnejsi, co tu maji, pekelnou skladacku. Ale za 1700kc, no nekupte to :)

Loucim se tedy s obema spolecniky a vyrazim!
Bylo to fajn, diky! / Nice to met you guys, thanks!

Moje super skladacka! / My awesome bike!

Muj plan je prejet hory a po vychodnim pobrezi dojet na jih. Nejakych 400km na 72 hodin. Zatim pln optimismu vyrazim smer na jihovychod. Prvni neprijemnost me prekvapuje hned vzapeti, zacina huste prset. Z puvodni prehanky se stava vytrvaly dest trvajici s prestavkami skoro celou noc. To tou dobou jeste vsak nevim a tim padem me to vubec netrapi. Ve prestavkach mezi destem posloucham mluvene slovo.
Trochu off-topic.
Pred nekolika tydny jsem kdesi, uz vsak po nekolikate, narazil na zminku o Karlu Klostermannovi, spisovateli z druhe poloviny 19. stoleti a pisicimu prevazne o Sumave. Stahl jsem tedy cele jeho dostupne dilo a posloucham jej. Trochu zvlastni pocit, poslouchat pribehy ze zamrzle Sumavy a u toho se v 35 stupnich potit jako vrata od chleva :) Kazdopadne me to bavi a uz mam poslechutych mnoho povidek, jakozto i roman Ze sveta lesnich samot. 
Dalsim faktem, jez me ne uplne prijemne prakvapuje je, ze kopecky ve vnitrozemi jsou ontrochu kopeckovatejsi, nez jsem si myslel. Nekolikahodinove stoupani neni zadnou vyjimkou. Alespon zde je se Sumavou stoprocentni podobnost.
No a poslednim prekvapenim je, ze jsem zapomnel, ze se zde brzy smraka a kolem 19. hodiny uz je tma, jako v pytli. 
Diky vsem temto vlivum ujizdim misto puvodne planovanych 100 kilometru sotva polovinu a usazuji se v horskem sedle v altanku, kde travim noc na kamenne lavici, ktera je zoufale mi kratka, nejakeho toho psiho vyti a dost podivnych zvuku z dzungle, ktera je vsude kolem. Nebudu si hrat na hrdinu, parktat behem noci mam ze vsech tech zvuku vazne nahnano. 
...
Ale ten vyhled rano!
Me taboriste s krasnym vyhledem.
My campground with the beautiful view.
Dobre rano preju! / I wish you good morning!
 
Pokracuji dal. 
Nejake dalsi vyhledy. / Some other views.

Za obcasnych prehanek prijizdim k pobrezi. Prvnich asi 25 km mestem je fajn, hned vzapeti se ale situace zhorsuje a z idilicke silnicky podel pobrezi, se specialnim pruhem pro cyklisty, se stava velmi frekventovana silnice, ktera uz zase splha do kopce. Po asi 30km uz toho mam vazne dost.  Takhle jsem si to tedy opravdu nepredstavoval! Unava, provoz, kamiony, do toho se uz opet zacina serit. Z planovanych 200 kilometru na den jsem tentokrat na nejakych 120.
Kaslu na to, popovezu se kus vlakem.

Nakonec se z "kusu" stava asi 200km. Pred chvili jsem dorazil, tak si jdu opet ustlat na lavicce (dnes dokonce vystlana, jaky luxus!). Taky je fajn, ze jsme jsou hlavni vrata zamcena, takze prestoze jsem uprostred mesta, strach z okradeni nemam.

Dobrou noc! / Good night!

Radost ovsem netrva dlouho a uz ve 4 hodiny rano je hala opet plna lidi smerujicich za praci. Nakonec z toho. Oc pohodlna noc tedy nebyla. No nic, vyrazim dal.

Kult jmenem "sevnilevn"
I na Taiwan dorazila globalizace a maji tu sit vecerek 7-11 (neco jako Zabka v CR) a jsou doslova na kazdem kroku. Tady je ovsem tato sit dovedena takrka k dokonalosti. Vzdy tam sezenete jidlo (at uz sandwich, nebo parek a dalsi). Dobiji se tu metro card, da se zaplatit ucet za telefon, vytisknout, nebo okopirovat dokumenty, vyridit kupni smlouva na auto a dokonce i zaplatit dane. Tomu rikam efektivita! Navic casto jde o non-stop prodejnu, ktera ma WC, free wifi, posezeni a nabijecku na telefon. Taky vas nikdo nevyzene, kdyz tam v noci chcete preckat nekolik hodin. Pokazde, kdyz jsem tu online, je to prave odtud.

Proste raj (nejen) pro cestovatele.






Žádné komentáře:

Okomentovat