neděle 12. července 2015

Asie - cast 26 - Kdyz jsou prachy az na prvnim miste...

Jedu trajektem zpatky do Macaa a dela se mi spatne. Ne z more, vln, nebo jidla. Ale z toho, jak koukam na monitoru prede mnou na propagacni videa o Macau. Zabava, kasina, nakupy. Fendi, Rolex, Gucci, D&G, Bang & Olufsen a desitky dalsich znacek. Vsechny ty uzasny a drahy veci pro lidi, kteri nevi, co se zivotem. Pro lidi tak znudene, ze uz je z jejich letargie dostanou nove a dalsi hodinky, kabelka, lodicky, utracene penize v kasinu nebo podobne picoviny.

Jak ze to bylo v Klubu rvacu? Chodime do prace, kterou nesnasime, abychom si mohli koupit veci, ktere nepotrebujeme a vyrovnali se tak lidem, kterymi opovrhujeme? Tak nejak to bylo.

Vikend byl skvelej. Ale jen hlavne kvuli tomu, ze jsem mel moznost nahlednout pod slupku Hongkongskeho pozlatka a videt normalni zivot. MeiChi Hong Kong nema rada. A ja se ji vubec nedivim. Az ziska nejake zkusenosti chce do Evropy. A ja se ji ani tentokrat nedivim. A znovu si (jako behem tohohle asijskeho vyletu uz po tolikate) uvedomuji, jak se doma mame skvele. Jen to vetsinou nevidime a nevazime si toho. 

A jeste vic jsem rad za to, ze jsem na stazi prave v Macau, ktere spolu s Las Vegas na Dubaji povazuji za tri nejsilenejsi mista, ktere jsem v zivote navstivil. A myslim, ze uz to jen tak neco netroufne. Tolik kumulovane zbytecnosti totiz asi nikde jinde nenajdete.

Ranni vyhled z 29. podlazi. / Morning look from the 29th floor.

Nejake obrazky z cesty na trajekt. / some pictures from way to the ferry terminal.

Tipnete si, co prave vidite?
Guess what you are looking at?

Nejsou to bezdomovci. Normalni lide, kteri travi sve nedelni odpoledne s prateli. Rozlozi si koberecky, nekteri pripravi zasteny, sednou si a povidaji, obedvaji, hraji karty, spi... A to vse primo nad dalnici.

These are not homelesses. Normal people who are spending their afternoon with friends. Prepare blanket, someone also the walls, sit and chat, eat, play cards, sleep. And everything just above the highway.

A po prijezdu do Macaa uz na vas cekaji nahaneci ze vsech kasin nabizejici zdarma dopravu.
And after arrival to Macau people from all casinos are waiting for you and offering you a free bus there.

MeiChi nema mesto rada prave kvuli tomu, ze jsou zde pro mistni penize na prvnim miste. U nas se o ne samozrejme taky zajimame a mluvime o nich. Ale zde je to pry stredobod veskerych rozhovoru. Ne rodina a pratele, ale plat, nakupovani, akcie, vyhodne nabidky, burza. Kazde decko ma iPhone a vrcholem blaha je nadupana kara. Lide pracuji a pracuji a zivoty jim ubihaji a ubihaji.

Ano maji dle Svetove banky ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita ) vyssi HDP na hlavu, nez v USA (Macao je mimochodem dle WB na prvnim miste). Ale za jakou cenu? Vetsina lidi zije v mikrobytech a s prateli se schazi na ulici. 7milionu lidi na miste, ktere prejedete z jednoho konce na druhy za dve hodiny. 

Opravdu je tohle misto, kde bych chtel zit?
Ani nahodou.






Žádné komentáře:

Okomentovat