pátek 10. července 2015

Macao 1 - Kampus (a nejaka ta panda k tomu)

Sedim asi v te nejpodivnejsi zoo, jakou si dokazete predstavit. Hned vedle se nachazi velmi frekventovana silnice, za kterou se tyci asi 35podlazni bytove domy. A uprostred toho mumraje zoo. S par pstrosy, pavilonem opic a s hlavni atrakci - pandami.
Na ty prave cekame, protoze jejich pavilon se otevira v 10, coz je jeste za nekolik minut.

Uz jsem zde nekolik dni, tak je pomalu na case popsat nejake prvni dojmy, ktere ve me Macao zanechava.

Kampus
Hodne vtipne misto. Kdyz se podivate na mapu, neuvidite nic. Univerzita se totiz nachazi na uzemi Ciny, (mistni rikaji China mainland). Kampus ma University of Macau od Ciny pronajaty. Kolem kampusu vodni prikop, takze se jedna o umely ostrov, podel jehoz casti prilehajici k Cine se tyci zed a hlidkuje ostraha. Aby si nedejboze nejaky studentik nechtel zaplavat a mrknout se pres hranice. Vtipne je, ze na ostrov nevede most, ale podmorsky tunel. Kampus je uplne novy, budovy stoji pouze nekolik let a odnucen je zde pouze jeden akademicky rok. Ale i presto je legrace pozorovat detaily budov, teste se na stavarsky special ke kteremu uz mam plno podkladu! ;)

Koukejte, neexistujeme. / Look we are not exist.

Patrik, mistni Iaestak, jinak zamestnanec pracujici na zahranicnich vztazich, me velmi prekvapil. Dle mailu jsem jej tipoval na odmereneho postarsiho pana, ze ktereho se vsak nakonec vyklubal 25lety typek, ktery si perfektni anglictinou dela legraci z univerzity "Here you have some materials about the unoversity. Ok, propaganda part is over let's move on.", Macaa "We have many casinos here. If you are rich you can help our economy and spend few milions in some of them. But if you're not rather not gamble too much." i Ciny "OK, this is capitalist part (pointing in map at the Macau and campus), this is communist part (pointing to he mainland) and this is our Iron Curtain (pointing to the water canal between)."

Kampus je asi pro 10 000 studentu plus ucitele (casto vcetne celych rodin). Ted to tu je jako mesto duchu, protoze undergradute studenti jsou na prazdninach. Zato postgraduate studenti skoro zadne prazdniny nemaji a pres leto pekne makaji v laboratorich. Kazdopadne techto studentu a vyucujicich je zde malo, takze cely kampus je ted v podstate takove mesto duchu. Je to celkem fajn nikde se neceka.

Tak tohle je nas kampus. / So this is our campus.

Par fotek z kampusu. / Few pictures from the campus.

Mistni knihovna. Neni spatna, ale NTK je samozrejme hezci... 
Library. Not bad but our National Technical Librar is of course nicer...

... i kdyz takovouhle vybavu tedy nemame.
... even if we don't habe this kind of equipment.

Skoda, ze Autodesk nevyviji Revit na iMac. S 27" s Retinou se pracuje vazne hezky.
Shame that Autodesk is not developing Revit for iMac. 27" with Retina it was nice to work with.

Tohle me pobavilo, drzak na destniky (lidi je totiz nosi nejen kvuli desti, ale i kvuli slunci).
This is funny, the umbrella holder (people are using them not only for rain but also against sun).

Skvela jsou zde sportoviste. Posilovny, squash, badminton, 3 velke haly (basket, fotbal, volejbal...), venkovni basket, tenis, lezecka stena, sauna, tanecni saly a jeste jsem urcite na neco zapomnel. Vse zdarma. Jo a jeste bazen, ten zdarma neni. Je za 5MOP = cca 15 kc. No co vam budu povidat, da se to tu vydrzet :-) 
Dalsi vyhoda, ze tu je tak malo lidi, skoro pokazde je vetsina volna. Musim se k necemu priznat, tohle se mi hodne libi!

Nejvetsi hala. / The biggest sport hall.

Krome toho se v kampusu nachazi doktor, bankomaty, nekolik restauraci a kantyn, kavarna, obchodni dum s potravinami a elektronikou (velkej negr), vecerky (malej negr). Proste skoro jako na Strahove :) jen cisteji, ale zase prudi kvuli alkoholu. Coz je samo o sobe taky vtipne. Alkohol je tu vsude zakazany, ale v obchodaku i vecerce se da uplne bezne koupit (pivo, 640ml, 24 kc). Nevim, jak vam, ale me to prijde docela pokrytecke. Vsichni, ze se tu chlasta, ale nikde se to oficialne nesmi.

Obchodak. Taky vite, co maji prave ve sleve, co?!
The shopping mall. You also know what is in discount today right?

Do kampusu nevede most, ale 2 podmorske tunely. Tohle je ten pro pesi.
To the campus is no bridge just 2 undersea tunnels. This is tor the pedestrians.

No a tady mate tu pandu...
And there is the panda...

... a tady dokonce zivou! :)
... and here even alive one! :)

Tak ahoj a zase priste.

Žádné komentáře:

Okomentovat