pondělí 27. července 2015

Asie 29 - Nakouknuti do Velke Ciny!

Fakt, ze jo. Jsem v Cine! Zatim tedy jen na vikend, tesne za hranicemi s Macaem.
Ale i tak je to zazitek! Prave si to frcime vlakem dvoustovkou nocni krajinou.

Viza
Do nejblizsi provincie neni vizum potreba vubec. Jakozto studenti University in Macau mame moznost zazadat o nekolikadenni povoleni ke vstupu prave do teto provincie. Toho vsichni v nasi skupince vyuzivame a jedeme na vylet! S nami jeste 2 Cinanky, kamaradky ze skoly, Taiwanka a Cinan, ktereho vidime prvne v zivote. Jmenuje se Lincoln a tak mu rikame Mr. President.
Nicmene prvni problemy nastavaji hned na hranicich a Gudi, Rakusanku do Ciny vubec nevpousteji. Problem je v tom, ze uz ma desetidenni vizum, ktere ji na tento vstup chteli celnici pouzit. To ale ona nechtela, protoze jej chce vyuzit v srpnu. To se zase nelibilo celnikum, kteri se bali, ze by tam zustala. Neptejte se me proc, vubec jejich logiku nechapu.

Zuhai
Po prechodu hranic kupujeme listky na vlak na zitra a jedeme na obed. Jak se ukazuje, cely den se nese v duchu vubec nejintenzivnejsich kulinarskych zazitku meho zivota. Na obed jdeme do pomerne luxusni restaurace, kde pro 15 lidi objednavame pres 30 chodu jidel. Jako ve spravne cinske restauraci i tato ma uprostred stolu otaceci desku, na kterou se podava jidlo a mi si dle libosti nabirame, na co mame zrovna chut. Chobotnice, a dalsi male potvory uz me neprekvapuji, ale takova krabi polevka s kusem krabiho tela v ni, uz ano. Opet slepici parat, tentokrat jeste doplneny holubem (ktereho jsem tedy neochutnal, neb na me nezbyl). A spousta dalsi legrace k tomu.

Poradny obed v Cine. / The great lunch in China.

Poradne nacpani se vydavame ubytovat do hostelu. Navigace po meste neni vubec jednoducha. Mistni neumi cist v mape a znaceni uklic take pokulhava. Nakonec misto po pulhodine (misto max 10 minut) nachazime a jdeme dovnitr. Zazitek opet nevsedni, protoze hostel je vlastne tripatrovy byt, ve kterem bydli nekolik mladych lidi, kteri zbytek bytu pronajimaji. Moc se tu ale nezdrzujeme, protoze spechame do pujcovny kol a na projizdku po pobrezi.


Nas hostel v Zhuhai. / Our hostel in Zhuhai.

Pujcujeme ctyrystyrkola ( :-P ) a vydavame se na projizdku kolem pobrezi. 

A jeeedemeee. / Let's goooo.

Uprostred hluboke konverzace. / In the middle of the serious conversation.

Cesta vesela a po hodine dojizdime k sose v mori. Cvakame selficko a uz uz mazeme zpet, abychom stihli vratit kola.

Trip on the bikes.

Dalsim bodem na programu je masaz. Tak je o dost jina, nez v Bangkoku, o to vsak intenzivnejsi. Jednak me prekvapuje, jak je misto luxusni a take samotna masaz je vtipna. Jedna se o lazne, kde se nejprveme sprchujeme (a ze to po cyklovyletu bylo treba!), oblekame sexy pyzama a jdeme na vec. Krome me je v mistnosti Dan (cech) a Lukas (rakusan). Prichazeji 3 krehke cinanky (no dobre, 2 krehke a treti ne tak uplne). Tesim se na hodinku odpocinku, ale uz prvnich nekolik sekund me vyvadi z omylu, protoze tady si urcite neodpocineme! Ve volnych vterinach, kdy me zrovna zadna case tela z masaze nebolu, premyslim tom, jestli ma cinanka misto prstu kameny, nebo sveraky, protoze silu ma neuveritelnou. Asi po deseti minutach to zacina byt docela snesitelne. Nevim, jestli trosku ubrala na intenzite, nebo jen nervova zakonceni rezignovala na marny boj a zkratka prestala prenaset bolest do mozku, kazdopadne az na nekolik dalsich bolestivych okamziku probehl zbytek masaze docela v pohode. Pozdeji se dovidame, ze na nekterych nebozacich maserky klecely a ramena masirovaly koleny. To pry teprve stalo za to.

Massage was... Realy intense experience! :-D

Po tomto zazitku vyrazime, dosud celi rozbolaveli, do restaurace na dalsi specialitu - Hot Pot. Tentokrat se uprostred stoli misto otaceci desky nachazi plynovy varic, na ktery se poklada kotlik rozdeleny na dve casti, kazda s jinymi ingrediencemi. Do techto "polevek" se vkladaji ruzne prisady, ktere se po nekolika minutach varu vyndaji, vymachaji v oleji a dalsim koreni (ochlazeni a dochuceni) a pote ji.
I toto byl neuveritelny zazitek. Behem tri hodin jsme vyzkouseli nejruznejsi speciality, od klasickeho hoveziho masa a slaniny, pres bambus, cinske knedlicky, houby, az po praseci tepny a zaludek. Jak rikam, opravdu zajimava zkusenost.

The hot pot.

Najezeni a spokojeni kupujeme jeste par piv a jdeme na hostel hrat (nebezpecnou) chlastaci hru, King's Cup a po druhe mirime do posteli.

Pred hrou. Po ni bychom uz nebyli fotky schopni :-D
Before the game. Afterwards ot would be impossible to take it again :-D

Guangjong (asi)
V nedeli vyrazime na hodinovou cestu vlakem do mesta, odkud pochazi jedna z Cinanek - Guangjong. Nejprve se prochazime kolem krasneho klastera a obdivujeme mistni zvyky, zpev a tancovani na ulici a mistni ovoce. 

Typicky pohled z vlaku. / The typicall view from the train.

Pred branou. / In front of the gate.

Nejaka vez. / Some tower.

Dokonce i navsteva Tesca muze byt kulturnim zazitkem.
Even the visiting Tesco might be cultural experience.

Nasedame do vlaku a jedeme zpet. Jen me prekvapuje, ze i ve 23 hodin jsou hranice plne a tam i zpet prechazi hromady lidi.

To je pro dnesek vse :)

Žádné komentáře:

Okomentovat