neděle 5. července 2015

Asie - bonus 3 - Vybaveni - nejdulezitejsi veci

Pokud sledujete pravidelne blog, urcite jste na nejake fotce videli muj batoh. Jedna se o 40 litrovy batoh, ktery se da vsuce vzit jako prirucni zavazadlo.
O cestovani nalehko jsem premyslel od ledna, kdyz jsem jeste nemel o zadne stazi ani potuchy. Jen jsem si rikal, ze by to bylo fajn vyrazit nekam na vylet pouze s malym batuzkem.
Celkem me k tomuhle cinu inspirovalo i nekolik blogu a take hodne obchod Pod7kilo (Praha, nebo pod7kilo.cz ), kde se na cestovani na lehko primo specializuji a krome obchodu tam ohledne tomto cestovani naleznete i spoustu informaci.

Nutno take dodat, ze jsem sice solnoval limity svymi rozmery, nikoli vsak vahou. Batoh mel cca 13kg. Pro holky uz by to uz asi bylo na celodenni noseni na hrane. Bylo to dane hlavne nutnosti mit s sebou notas, plus priśusenstvi k nemu. Taky jsem tahnů ne uplne typicke veci, napriklad aeropress, mlynek na kavu a balicek s kavou (bez kvalitni kavy ani ranu! :) )

U kazdeho predmetu take napisu pribliznou cenu a misto, kde jsme danou vec koupil.

Vsechny informace jsou pouze doporuceni plynouci z me zkusenosti, takze jim pouze slepe neverte, ale primarne zapojte vlastni mozek ;)

Veskera moje vybava na 3 mesice (krome veci, ktere mam ja sobe). Jo a ten gin jsem koupil az na letisti v Hong Kongu, ten se taky nepocita.
All of my equipment for 3 months (except some clothes I am wearing). And the gin I bought at the Hong Kong airport so it doesn't count.

Nejdulezitejsi vybava
Aby z cestovani na lehko nestalo utrpeni, je potreba mit nekolik zasadnich veci. Zbytek jsou veci zbytne, ktere vsak vyznamne zvysi komfort cestovani a je jen na vas, jak chcete cestu pojmout. 
Kazdopadne byste vsak nemeli zapomenout minimalne na tyto klicove veci.

Batoh (Osprey, 2800, P7K)
Nejdulezitejsi vec! Chcete-li cestovat nalehko, pripravte se, ze musite byt schopni s ti to zavazadlem vydrzet cely den na zadech. A nechcete behem te doby trpet, na tomhle urcite nesetrete.
Osobne pouzivam jiz zmineny Osprey Forefront 40l a prestoze bych na nem nekolik veci vyresil jinak (kapsicka na bedernim popruhu, organizer v male kapse na vrchu apod.), jedna se o vybornou volbu.
Vse se da sepnout prezkami uvnitr (jako v kufru) plus dalsimi zvenku. 
K batohu je i ramenni pas a traky a bederak se daji prekryt dalsi vrstvou latky, takze se z batohu da udelyt taska. To se hodi hlavne do letadla, aypby se vsude nepletly prezky. Take se na batoh da pripnout spousta drobnosti. Nezapomente doma tedy par hlinikovych karabinek. Stoji par desitek korun (Hudy), nevazi nic a na batoh se dik nim da pripnout spousta veci. Boty, susici se rucnik apod.
Backpack. The only luggage I have for 3 months.

Obuv + kvalitni ponozky (Vivobarefoot, ponozky Smartwool, 400, Rockpoint)
Boty si zaslouzi specialni clanek.
Ponozky pouzivam asi nejdrazsi, co jsem kdy mel. Smartwool z Merino vlny. Kdyz jsem je platil, penezenka trpela. Ale kdyz jsem je nosil tyden v kuse v tom vedru a prakticky non-stop a porad si ke me lidi v autobusu prisedali a nasledne neodsedali, rikal jsem si, ze to za ty prachy stalo.
Mam celkem 4 pary, dvoje vysoke a dvoje nizke. Vzhledem k pocasi jsem pouzival az na nekolik vyjimek pouze ty nizke a bylo to v pohode. 

Triko (Icebreaker, 1500, P7K)
Podobna situace. Platit 1500 za kus (mam 2) bylo peklo. Ale ta trika jsou to neuveritelna. I v tom hicu jsem jedno nosil treba i 5 dnu v kuse, mezitim jsem ho nekolikrat propotil az na dren, nasledne vzal na dalsi den jine a po dnu "odpocinku" bylo to prvni opet ready bez toho, aby se muselo z batohu vysekavat majzlikem.
Moc parady s trikem nenadelate, ale prakticnost je opravdu neskutecna! Nebudete litovat jedine koruny, kterou za trika date.

Rychleschnouci rucnik (SeaToSummit, kolem 600, ale uz jej mam delsi dobu, tak nevim presne)
Presne to, co ocekavate. Prijemny rucnik, ktery rychle schne. Nic vic, nic min. Obzvlast dulezite v tropickych oblastrch, protoze kvuli vysoke vlhkosti vzduchu zde pradlo schne hodne pomalu.

Ok, tohle jsou naproste nezbytnosti, bez kterych sice vyrazit muzete, ale urcite si cestu tolik neuzijete.

Co bych priste udelal jinak?
V prvni rade musim rict, ze jsem sice behem cesty zaznamenal par drobnosti, ktere bych priste udelal jinak, ale zasadni nedostatky to nejsou.

- Mene ponozek. Nyni mam 5 paru (4x Smartwool, 2 nizke, 2 vysoke) a jedny "normalni outdoorove". Priste bych vzal pouze 4 pary Smartwool, 3 nizke a 1 vysoke.
- Otvirak na pivo / vino. I kdyz tady je to sporadicke. Je to samozrejme komfortnejsi, na druhou stranu takhle alespon muzu zamachrovat, kdyz oteviram pivo pomoci zabradli a nebo vino pomoci karabiny a jidelni hulky. Je to tedy na vas :)
- Funkcni trenyrky. Mam jedny (z celkovych 4) a priste bych si vzal jeste minimalne jedny dalsi. Kdyz cely den choditeve vlhkem prostredi, vyzne se hodi. Verte mi. Vim, o cem mluvim!
- Hodne bych take promyslel zrcadlovku. I kdyz je velka a neskladna, fotky jsou zkratka paradni... No dobre, asi bych ji vzal znovu.

Priste bude nasledovat kompletni seznam vsech veci a jejich kratke zhodnoceni jejich uzitecnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat