neděle 7. června 2015

Asie - cast 1 - Proc Asie, proc Macao?

Prave sedim v letadle do Dubaje, kde presedam na linku do Singapuru. Je neco kolem pulnoci a do usi hraje Valley Girl od Franka Zapy. Na misto dorazim nekdy rano a zatim ani nevim, kde budu spat... Poslal jsem par zadosti pres Couchsurfing, tak uvidime, jak to dopadne. Singapur patri mezi nejcistsi a nejbezpecnejsi mesta sveta, takze pripadne nejaka lavicka v parku to jisti :)

Napad sdilet zazitky z cest vznikl uz minuly rok, kdy jsem chtel psat o dobrodruzsvi, ktere jsme zazivali behem petitdenniho road tripu napric USA, tak behem dvoumesicni IAESTE staze v Oslu. Pokazde z toho nejak seslo. Proto nyni tento napad konecne realizuji a budu sve dojmy z cesty psat. Doufam, ze mi to vydrzi co nejdele. 

OK, tak jdeme na to a pekne od zacatku.

Proc Asie, proc Macao?

Jednoduse proto, ze mi staz na Univerzite v Macau nejlepe sedla. Chtel jsem vyuzit toho, ze jakozto cerstvy absolvent mam jeste narok na vyjeti na staz s IAESTE. Prvni volba samozrejme byla na staze, ktere co nejpresneji odpovidaji memu zajmu a praci - prace s BIM (Building Information Modeling), resp. v Revitu (software). Takove byly v nabidce 2, do Ekvadoru a Dubaje. Obe varianty jsem zvazoval, nicmene v Ekvadoru maji podminku, ze clovek musi byt po celou dobu staze studentem a v Dubaji mi nevyhovoval termin. Staz byla na podzim a tou dobou uz bych chtel byt zpatky ve skole na Fakulte stavebni na doktorskem studiu. Tim padem jsem misto perfektniho zamereni zacal hledat perfektni misto (rozumej poradnou exotiku, ktera bude co nejdal od Ceske republiky). Takovych moznosti byla v nabidce slusna radka, nicmene kdyz jsem se v petadvaceti rozhodoval, co dal delat, staz na University of Macau pro me byla jasna volba! A to zejmena hlavne Asijske kulture, ktera me vzdy lakala poznat a take kvuli tomu, ze jde o praci Research Assistant na fakulte stavebniho a enviromentalniho inzenyrstvi, takze oborove na vystudovany obor Budovy a prostredi to sedi primo perfektne.

A co ty skopiciny (rozumej cestovani) predtim?

Jednoduse proto, ze kdyz uz jednou budu na druhe strane planety, byla by prece skoda to tam trochu neprozkoumat! :) O konkretni ceste premyslim od ledna, kdy jsem se kvuli tomu zucastnil i nekolika kurzu na Naucmese.cz. Digitalni nomadstvi od Adama Marcana, JV Asie od Jitky Pouzarove a TravelHacking od Petra Novaka. Vsechny byly naprosto skvele, inspirativni a urcite moc doporucuju! Krome toho byly velkou inspiraci osobni rozhovory mych zcestovalych kamaradu, Tomase, Petra a Markety a dalsich...
Nakonec z toho tedy vysla tato trasa - Singapur, Malajsie, Thajsko, Kambodza a Vietnam. Plus bych rad behem staze v Macau navstivil Hong Kong, Thaiwan a Filipiny. Uvidime, jak to vsechno dopadne a nakolik se budou moje krasne plany lisit od tvrde reality. Kazdopadne o prubehu, zazitcich a o tom, jestli me nekde neco sezralo budu informovat prave touto formou :)

Prave pristavame v Dubaji, pokracovani priste.

IAESTE vymena v primem prenosu. Akorat odletam a Vasek uz ceka na Patriciu, ktera leti do Prahy ze Svedska. A bydlet bude u me v pokoji, ktery jsem hodinu predtim vyprazdnil. Tomu rikam efektivita 8-) :-D


Žádné komentáře:

Okomentovat