pondělí 22. června 2015

Asie - cast 15 - Kambodza. Hodina dejepisu.

VAROVANI, dnes to bude na vaznejsi (popravde tedy hodne vaznou) strunu.
Pokud nechcete mit pokazenou naladu, radeji tenhle prispevek preskocte.

Priznejte se.

Nez jste otevreli tenhle blog, vedeli jste, kde presne Kambodza lezi?
Vedeli jste, co se tu pred pouhymi nekolika dekadami delo?
...
Povinna deportace lidi na venkov...
Tresty smrti na dennim poradku...
Teta a stryc misto mama a tata...
Z byvalych skol veznice...
Statisice (u)mucenych...
Zruseni statutu rodiny...
Likvidace vzdelani...
Miliony mrtvych...
Rudi Khmerove...
Vylidneni mest...
Vrazedna pole...
Genocida...
Utrpeni...
Strach...
PolPot...
Hlad...
...
Tak vedeli jste...?

Zacneme pozvolna - pisnickou
Tuhle pisnicku jsem pred casem nasel v nahodou na Spotify, ale teprve dnes pozorne posloucham jeji text, vnimam jeji silu a chapu jeji vyznam.
Parta pankacu z Kalifornie do ni shrnula vse vyse i dale zminene.

Pokud nevladnete anglictinou, hodte si to do prekladace. Sice to bude stat za prd, ale alespon budete tusit, o cem je rec.
Samotny text - http://www.lyricsfreak.com/d/dead+kennedys/holiday+in+cambodia_20038157.html
Verze s textem - https://m.youtube.com/watch?v=KRwUlLahpiI
Live verze - https://m.youtube.com/watch?v=1Rm-Fu8rBms
Doporucuju shlednout obe verze. S textem kvuli poradnemu pochopeni a zivou verzi pro jeji... Nezamenitelnou atmosferu...

Historie
Nekolik nejdesivejsich faktu (kopiruju z Wikipedie, to abyste si alespon tuhle kratickou cast z historie precetli)
"69'-73': pri pokusech oslabit komunistickou armadu Vietcongu po bombardovani uzemi umira cca 500 000 lidi (zejmena zemedelcu),

Uf.

Ozbrojený boj Rudých Khmérů postupně získal podporu značné části obyvatelstva. Díky ní se Rudí Khmérové dostali do čela země, když v dubnu 1975obsadili hlavní město Phnompenh. Tehdy ze dne na den změnili tvář a z osvoboditelů se stali vrazi. Jedním z jejich prvních rozhodnutí byla poprava většiny vládních činitelů a významných osobností na místním stadionu včetně Sirik Mataka, v té době již zbaveného funkcí. Několikaletá krutovláda Rudých Khmérů vrátila zemi o několik století zpátky a připravila o život miliony lidí (ruzne zdroje uvadeji 1,5-3 miliony). Stát byl přejmenován na Demokratická Kampučia.

Uf.

Obyvatelstvo země bylo vystěhováno do vesnických gulagů, kde realizovali utopickou ideu agrárního komunismu. Rudí Khmérové uzavřeli státní hranice, zrušili peníze. Zavedli všeobecnou pracovní povinnost 12 až 16 hodin každý den. Sebemenší prohřešek se trestal smrtí. Ze škol vznikala vězení (např. S-21 Tuol Sleng v Phnom Penhu - dnes muzeum), kde docházelo ke krutému mučení vězňů, již byli popravováni a pohřbíváni do hromadných hrobů na tzv. "vražedných polích".

Uf.

Rudí Khmérové systematicky likvidovali inteligenci. Lékaři byli popravováni a na jejich místa byli jmenováni nevzdělaní rolníci. Trest smrti byl vykonáván i za nošení brýlí (tzv. buržoazní intelektualismus). Postupně byly rušeny rodiny, lidé byli nuceni žít ve skupinách, společně pracovat, společně se stravovat a společně se po práci politicky školit. Byla zrušena veřejná doprava, veškerá města (včetně dříve milionového Phnom Penhu) vylidněna, zrušen přístup k informacím. Pol Pot utajoval i vládu vlastní země. Oficiálně byl hlavou státu Norodom Sihanouk, který však byl vězněn ve svém paláci. Přesto šlo o první komunistické království v dějinách. Až v roce 1977 připustil Pol Pot existenci tajnůstkářské vládnoucí skupiny zvané Angkar. Obyvatelé tak neznali představitele své země, nevěděli, co se děje za hranicemi.

Uf.

Byly zrušeny peníze a zakázán obchod. Život a oblečení Kambodžanů byly plně unifikovány: každý měl mít jen pár základních věcí a musel být jednotně oblečen do černého stejnokroje. Lidé byli rozděleni do družstev a celé dny museli dřít na polích. Rybolov a sbírání plodů spadlých ze stromů byly zakázány jako kontrarevoluční činy. Manželští partneři byli lidem přidělováni a páry se mohly stýkat jen ve vymezených časech za účelem plození dětí. Ty pak byly rodičům odnímány a vychovávány Angkarem. Místo „já“ se muselo říkat „my“, děti své rodiče nazývali „strýčku“ a „teto“, zatímco ostatní dospělé „otče“ nebo „matko“. Národnostní menšiny (Vietnamci, Čamové a Číňané) byly tvrdě perzekvovány a musely se vzdát všeho, co je odlišovalo od ostatních Kambodžanů. Mnoho z nich bylo zavražděno v důsledku genocidy."

Uf.

Soucasnost
"Ministerským předsedou se stal bývalý vysoký kádr Rudých Khmérů, Hun Sen, který nakonec prvního ministerského předsedu, prince Norodoma Ranariddha z vlády odstranil a upevnil svou pozici. U vlády je dodnes, již jako jediný ministerský předseda."

Uf. 

"Nemalé vstupné do komplexu chrámů Angkor Wat vybírá soukromá firma spojená s premiérem Hun Senem. Na udržování a restaurování památek se tato firma nepodílí."

Uf.


Na reportaz na kterou jste odtud zvykli dnes nemam silu, neustale zpracovavam silu vseho zmineneho a vse ve me rezonuje.

1 komentář:

  1. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchod odkudkoli - Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat