sobota 20. června 2015

Asie - cast 14 - Bangkok, pamatky, party, box, "holky" a tak... Jo a svet je fakt maly!

 Psano behem nekolika dnu, vsude mozne. V hostelu, metru, na ulici, v busu, v parku a na letisti.

Jenny
Zacnu odzadu. Tedy nikoliv proti chronologii udalosti, ale ohlednene vysvetleni nadpisu.
Svet je fakt maly.
To, z ceho jsme si pred dvema mesici v Praze delali legraci se vazne stalo a potkavam se s Jenny, Kanadankou s Vietnamskymi koreny, kterou jsem se potkal diky Couchsurfingu. Behem sve temer pulrocni cesty pres 3 kontinenty se par na dni zastavila i na PinkPalace.
Po zapase CR vs. Kanada...
In Prague after the ice-hockey match Czech Republic vs. Canada...
... a vcera v Thajsku.
... and yesterday in Thailand.

Chram
Po ubytovani na hostelu se vydavam na vylet po meste. Krome Jenny jdeme na pruzkum jeste s Alexandrem, mladym Rusem, ktery akorat za nekolik hodin chyta, po pul roce digitalniho nomadeni v Thajsku, letadlo zpet do Moskvy.

Vubec netusim, kam jdeme a je mi to uplne fuk. Bereme lodku a plujeme po rece. Ani nevim, jestli po proudu, nebo proti. Zkratka se nechavam unaset okamzikem.

Nakonec prijizdime k jednomu z mnoha chramovych komplexu, ktere jsou rozesete po celem meste. Zase ani nevim, jak se misto jmenuje, jen vim, ze tak je asi nejvetsi socha Buddhy (v Thajsku? Na svete? Tezko rict, kazdopadne byla fakt velka!).

Fotky z chramu. / Pictures from the temple.

Vecer
Po prohlidce smerujeme na obed a zpet na hostel. Loucime se s Alexandrem, Jenny usina a ja na chvili zapinam Revit.
Kolem 19 vyrazime na veceri. Puvodni plan je spojit to s dalsi navstevou centra, k cemuz nakonec nedojde, neb jsme trochu lini. Kupujeme tedy veceri, pivko a malou lahev rumu a jdeme zpet na hostel. Pomalicku popijime rum a mezitim se seznamujeme s lidmi sedicimi kolem. 
Vtipna kombinace, nekolik cestujicich Filipincu, Mexicanka, Spanel, Skot s Amikem ucici anglictinu v Malajsii, Nemec, Sved - dalsi nomad pracujici z ruznych koutu Asie a se kterym prokecavam asi hodinu a urcite jeste na nekoho zapominam.

Drobna odbocka bokem.
Mam vazne radost z toho, ze temer pokazde, co zminim Ceskou republiku (a Prahu obzvlast), setkavam se s velmi vrelymi reakcemi. Bud tam lide byli a moc se jim u nas libilo, nebo tam nebyli, ale slyseli, ze je to super misto. To jsou presne momenty, ktere se ze knizek nedoctete (nebo mozna doctete, ale slyset to nazivo je vazne moc prima pocit).

Sobotni noc v Bangkoku aneb p p p p PARTY
Kolem pulnoci se konecne rozhoupavame a vyrazime na party, do nejznamejsi party ulice ve meste. Samozrejme nevim, jak se jmenuje. Uz me ale znate, tak vas to urcite neprekvapuje :) 
Je nas 6 a zbesilost zacina uz v taxiku. Nejmenovanym vudcem nasi párty party se stava Skot a primo pred hostelem nachazi taxikare, ktery nas je ochotny vzit. Vsech 6. V aute buraci devadesatkovej pop, Skot, Jenny a misty i taxikar zpivaji. Kdyz se v pisnicce prave nezpiva, ridic doplnuje hudebni zazitek beatboxem a podobnymi zvuky, jako cernoch z Policejni akademie. Nejvic frci Avril Lavigne, kterou taxikar miluje, jeji obrazek ma jako tapetu na mobilu a porad nam vyklada, ze si ji jednou vezme.
Jo a do toho vseho se s nami behem jizdy nekolikrat foti.

Ja bohuzel zadne fotky nemam. Neb jsem vubec netusil, co me ceka, iPad i fotak jsem radeji nechal v hostelu.

Jsme na miste.
Predstavujte si to asi jako kombinaci Stodolni v Ostrave, Dlouhe v Praze, Cary v Brne a Americke v Plzni a to cele na druhou! Vsude sama hospoda, klub, obchod, holky, kluci, lejdybojove. Vsechno a vsichni na prodej.
Do toho tisice nalitejch a sjetejch (nebo oboji) turistu z celeho sveta.
.
.
.
I tohle je Bangkok.
.
.
.
The Beach, 58:00 - asi takhle to tam vypada. Behem vecera mi i nekdo tvrdil, ze tech par zaberu bylo vazne natacenych primo v tehle ulici.

Skot s Amikem jsou uz znali mistnich pomeru a proto s jistotou mirime do baru, kde si clovek objednavame kybl (doslova), asi litr velkej koktejl, kterej vam na baru pristane v barevnem plastovem kyblicku, ktery byste jinak nalezli na piskovisti na detskem hristi.

Litr stesti za nejakych 250kc. No nekupte to.

Takto vybaveni odchazime prozkoumavat ulici. Take poprve v Asii vidim moznost koupit si k jidlu hmyz (dneska radeji nezkousim, strizlivej uz uplne nejsem a tak nevim, jak by to dopadlo).
Po chvili prochazeni zaplouvame do reggae baru, kde hraje ziva hudba (super), ale je tam taky vazne hromada turistu a je videt, ze i v tomhle podniku prostituce doslova kvete.

Asi po hodine dopijim kybl a s Jenny odchazime. Zbytek party se vraci az nekdy nad ranem, ale my se zdrzet uz vic nechceme. Chvili nam trva, nez sezeneme ferovou cenu za tuk tuk. Ridici vi, ze jsou tou dobou uz vsichni naliti, takze uctuji extra prachy. Nakonec se z 250 dostavame na 100 (ferova cena by byla tak 60) a jedeme domu.

Cestou premyslim prave o taxicich. Asi i pod vlivem Prahy versus prachy (poradu na Stream.cz) o nich obecne ted behem cestovani premyslim dost casto. Nejde ani tak o to, ze by je clovek chtel smlouvanim obrat, problem je v tom, ze pokazde chteji obrat oni jeho. 3-4x natazene ceny jsou preci jen trochu hodne a tohle ferove jednani z jejich strany neni.
Takze smlouvani je v tomhle pripade soucast hry.

Muay Thai
Co s nacatou nedeli? No prece vyuzijeme toho, ze kazdy tyden jsou zapasy v Thajskem boxu. A jeste k tomu zadarmo. To si nesmime nechat ujit, tezko byste hledali neco typictejsiho!
Na programu je na dnesek 6 zapasu. Od mladych kluku (kolem 12!) az po dospele. Musim rict, ze to byl hodne silny zazitek. Jednak zapas samotny (videl jsem nazivo neco takoveho poprve v zivote), tak tou celkovou atmosferou okolo. Tisice skandujicich Thajcu od utleho veku az po babicky a dedy, kteri svorne skanduji a podporuji sve favority. Bodejt by ne, sazi se tu jako na bezicim pasu! Hodne zajimave!

Thajsky box na zivo.
Muay Thai in the live show.

Vecer se mi uz nic nechce, tak opet par hodin pracuji. Kolem 22 se to zacina v hostelove lobby opet rozjizdet, ale dneska nemam na popijeni naladu, tak jdu do postele a pred usnutim poustim film. Kdyz uz jsem v tom Thajsku, tak co je typictejsiho, nez prave Plaz.
Mimochodem uz nekolikrat jsem zminil hostel, je vazne skvelej!
Takhle to tam vypada. / Picture from my hostel in Bangkok.

Vylet s podivnymi obchodni i praktikami
Dalsi den vyrazime na pruzkum. Tentokrat krome Jenny jeste s Mattem, typkem z Noveho Zelandu. Bereme opet lodku a razime do muzea. Nicmene nam nedochazi, ze i zde je pondeli dnem muzejniho volna.
Smutek pred muzeem. / Sad before the museum.

Co ted?
Premlouva nas tuktukar stojici opodal, ze nas proveze po meste, jen za 30Bahtu! No super, jedeme. Nejprve do chramu, ktery je dnes taktez zavreny.
Pred chramem. / In front of the temple.

Jedeme dal a na dalsi zastavce nas laka na pivo zadarmo. Vzhledem k tomu, ze buddhiste pondeli slavi, tak predpokladam, ze jde o promo akci nejakeho pivovaru.
Nicmene se ukazuje, ze cela tahle levna prohlidkova trasa je naopak jen vychytrala lest mistnich obchodniku, neb nas typek na pivo vysazuje pred luxusnejsim krejcovstvim, kde se nam po pivu snazi vnutit obleky na miru. Jako jo, jsou fakt pekny! Ale teda tyhle praktiky se nam nelibi. Takze odchazime a s tuktukarem se loucime (a nedavame mu ani 30B).

Jako jo, chapu, ze kazdy si na chleba chce nejak vydelat (a taky vim, ze tady v Thajsku to neni ani trochu jednoduche), ale tohle mi proste prijde jako obchodni praktika za hranou. Jsem jen cekal, kdy nam krome saka zacnou jeste nabizet hrnce! I kdyz to by se nam stalo spis u nas doma :)

Masaz
Stojime nekde uprostred Bangkoku a premyslime, co dal. Tak co treba prava thajska masaz? Jdeme na to! 
Obleceni jako pacienti v blazinci :)
Dressed like patients from the psychiatric departnemt:)

Aerobik v parku
Matt nas bere do parku, kde se kazdy den hromadne cvici aerobik. Prichazime akorat, zaujimame pozice a jdeme na to! Vazne hodne vtipny zazitek byt soucasti neceho takoveho.

Stovky lidi cvicicich v parku aerobik. Byla to legrace!
Hundreds of people dancing aerobic in the park. It was really fun!

Odlet
I kdyz Bangkok je super, je na case se posunout dal. Problem je v tom, ze letadlo mi leti v 6 rano o a preci nebudu platit hostel kvuli 2 hodinam spanku! To je radeji propiju! 
Kolem druhe ranni uz vsichni odchazeji spat, takze se loucim a jedu. Avsak zatim ne na letiste, jeste jednou chci videt tu party ulici ze soboty a tentokrat ji i vyfotit.
Budete se divit, ale je fakt tezke navigovat anglicny nemluviciho taxikare, ve meste, ktere neznate, na misto, ktere nevite, jak se jmenuje. A jeste k tomu po 7 pivech.
Hm. 
Vyhazuje me u kralovskeho palace, odkud bloudim smerem, kterym tusim cil. Kolem je sice jeste dost lidi, ale opet nikdo neumi ani slovo anglicky a orintace v mapach taktez neni silna stranka Thajcu...
Kolem ctvrte nakonec ulici nachazim, uz je celkem mrtva.

Party ulice v Bangkoku. / The party street in the Bangkok.
Dnes se odhodlavam a ochutnavam lucni kobylku. Dobra byla!
Today I am trying the bug (no idea how it is called in English). But it was fine!

Uz jsem unavenej, takze beru tago a sup na letiste. Tam na hodinku usinam a hura do letadla.







3 komentáře: