neděle 28. června 2015

Asie - cast 20 - Sa Pa a okoli

Jubilejni 20. clanek!

Tak co, jeste vas bavi ty pindy cist? Doufam, ze jo, protoze i kdyz se sice blizí ke konci temer mesicniho cestovani, jeste me ceka socializace v Macau, vylety (zatim pocitam z Hong Kongem a uvazuji o Filipinach, pripadne Taiwanu) a take pripravuji dalsi clanky. O tom, proc cestuji nalehko, co mam za vybaveni, jak se mi i pres hekticnost vyletu nomadilo a kolik jsem toho realne do prace udelal. Take jsem si pri prochazeni fotek uvedomil, ze v sobe vazne nezapru CVUTaka ze Stavebni fakulty. Uz mam hromadu fotek plnych asijskych staveb / staveni / failu. Tak az se trochu rozkoukam v Macau, muzete se tesit na dalsi dily ;)

Nikdy neuzavirejte obchody v polospanku!
Nakonec cesta vlakem nebyla vubec tak spatna, jak jsem si predstavoval. Mel jsem dost mista na nohy, takze jsem si pod ne hodil batoh a spal jako nemluvne.

Po probuzeni vylizam z vlaku a hned na perone se me ujima mistni typek a nabizi minubus do Sa Py (je to nejakych 35km). Tyhle nahanece tak nejak z principu nesnasim a vzdycky odhanim. Jenze vlivem zminene unavy jsem mu kyvnul a nasleduji ho. Platim, nastupuji a temer okamzite opet usinam. Po prijeti do Sa Py hledam nejaky sympaticky hostel (booking.com to jisti), ubytovavam se, davam sprchu (!) a konecne zacinam fungovat. Teprve v tu chvili mi zacina dochazet, ze jsem asi jistemu vietnamci poradne zprijemnil rano. Cesta vlakem z Hanoje stala 205 (000), zitrejsi cesta busem zpet do Hanoje 250. A ja blbec tomu typkovi rano vysolil 300 za asi hodinovou jizdu mini busem ! Priste si budu holt davat vetsi pozor na rozdil mezi 10 000 a 100 000 bankovkou, protoze jsem si to te doby myslel, ze to stalo prave 30 000. 

No jo, stane se.

Nejlepsi motovejlet
Tezko rict, jestli je to tim skvelym prostredim v horske oblasti (i kdyz Penang, Langkawi i Hanoi byly taky moc fajn), nebo jen tim, ze jsem mel konecne pujcenou "poradnou" motorku (a ne skutr s variatorem, ktery huci jako kuchynsky mixer). Kazdopadne prestoze jsem toho za minuly bezmala mesic videl a zazil spoustu, dnesek byl asi vubec nejkrasnejsim dnem vubec.
A nebo je to vsechno jen tim, ze se cestovatelska cast asijskeho vyletu blizi ke konci a uz jsem vsech dojmu tak plnej, ze bych mel stejny pocit i kdekoli jinde.
Tezko rict, kazdopadne k dnesku.

V centru pujcuji skutr a jedu!

Jako prvni jedu do severniho udoli a mistnich vecnicek, kde davam obed. Vsude v okoli nabizeji mistni tzv. Home staying. To znamena, ze vas vyzvednou v Sa Pe a dovedou k sobe domu, kde vas ubytuji a staraji se . Urcite to je prima a mit vic casu, jdu do toho. I v udoli, kterym projizdim, je spousta podobnych vesnicek a cestou potkavam spousty turistu s domorodymi pruvodkynemi.

A vsichni, do jednoho mi zavidi moji luxusni motorku!
Mapa trasy. / Map of the journey.
Severni udoli. / The northern valley.

Pote se vydavam na trasu pres sedlo mezi kopci. Opet dechberouci prostredi... Splham se do kopce, motorka moc nejede, slunicko sviti, kolem kravy (nebo neco v tom smyslu) a taky spousta lidi (hlavne deti). Vsichni nadsene mavaji...
Vracim se zpet do Sa Py a projizdim udoli za zapade. Jsou to nejblizsi vesnicky od Sa Py, takze plno lidi. Projizdim pod rozestavenou lanovkou a zacinam byt ze vsech turistu trosku otraveny.
Kaslu na ne! Mam jeste cas, tak jedu davam jeste jednou okruh pres sedlo, byl fakt nadherny!

Cestou na nej se stavam svedkem dost neprijemne situace. Prede mnou se srazili 2 proti jedouci skutry a ja jsem prvni clovek, kteri prijizdi na misto nehody. Jeden clovek je ok, jen trochu servanej. Druhy je na tom hur, lezi v bezvedomi a vsude kolem spousta krve. Mezitim prijizdi dalsich nekolik Vietnamcu. Ptam se, jak muzu pomoci, ale samozrejme vlivem situace me vubec neposlouchaji a situaci resi. Nekolik se jich snazi pomoci ranenemu a dalsi vola o pomoc.
I kdyz je mi to krajne neprijemne, odjizdim. Jednak nemam, jak jim pomoci (i kvuli jazykove bariere) a take mi hlavou probleskava vzpominka na jiz zmineny blog Cecha ve Vietnamu, ktery v jednom clanku psal, ze pokud je kolem dost vietnamcu, ze je lepsi nechat to byt, neb se muzu snadno stat ze svedka nehody jejim vinikem. A vysvetlujte jim, ze to neni pravda.
Tohle vsechno v hlave prevracim asi 10 sekund a pak odjizdim

Nemam kvuli to u ze sebe uplne dobry pocit a porad na tu situaci musim myslet. Zachoval jsem se zbabele, ze jsem se aktivne nesnazil pomoci a misto toho ujel...? Vazne nevim... Co byste delali vy?

Cesta pres hreben. / Road over the mountain.





Mistni domorodkyne. / The local women.

Vecerni Sa Pa. / Sa Pa at night.

Co rici zaverem?
Sa Pa je uzasna! Ale taky turisticka. A to hodne! 
Urcite stoji za navstevu, neb priroda kolem za to opravdu stoji! Idealni je dle meho nazoru 3-5 dni. Budete mit cas podniknout poradne vyslapy (nejvyssi hora Vietnamu apod.), vyzkouset home staying, poradne to prokrosit na motorce i zrelaxovat.

Ale pospeste si! Cele okoli se dost intenzivne (a dost necitlive) zastavuje, takze vyrazcenco nejdriv, protoze to bude uz jen preplnenejsi a preplnenejsi. Dokonce se tu stavi i lanovka do hor.
OMG, WTF!?

Žádné komentáře:

Okomentovat