středa 10. června 2015

Asie - cast 4 - Ze Singapuru do Malajsie [dnes trochu s adrenalinem] [EDIT]

Dnes se ukazalo, ze planovat se obcas opravdu nevyplati. Vsechny me plany na dnesek se totalne zmenily a cele to bylo... Napinave!
Pozitivni zpravy dne - zistil jsem, ze lide po celem svete dokazi byt mili!
Tragedie dne - o tom dale v textu, stale jsem se z toho nevzpamatoval :(

Botanicka zahrada
Den zacinam skvelou kavou, posledni zbytek z Panamy, ktery jsem objevil, kdyz jsem se pred par dny stehoval z PinkPalace (bytu v Praze, ve kterem jsem bydlel).
Tomu rikam prima start do noveho dne.
This it the right start of new day.

Botanicka zahrada byla skvela! Jedna cast plna orchideji, druha plna zazvoru, treti plna lecivych rostlin a bylin. Me se ovsem nejvic libila cast s opravdovym destnym pralesem. Skvely zazitek! Bohuzel na fotce to vubec tak nevypada.
Opravdovy destny prales.
The real rainforest.
Bylo tam hezky.
It was nice there.

Zaverecne dojmy ze Singapuru
Nekolikadenni navsteva byla skvela, zit bych tu ale nechtel. Na to je tu moc hekticke, a extremne souperive prostredi.
I tohle je Singapur.
This is also the Singapore.
Mimochodem, zapomnel jsem zminit ze jsem mel nejlepsiho pruvodce na svete od svych Singapurskych kamaradu! Bylo nam v pivovaru moc hezky ;)
I had the best guide ever from my Singaporian friends! (The napkin is from the Pilsen Brewery restaurant where we had great time few weeks ago ;) )

EDIT
Prikladam jeste nazor na Singapur od sveho kamarada, ktery se s jeho rodinou odtud prestehoval do Kanady. S jeho svolenim uvadim cely jeho nazor. Myslim, ze krasne ilustruje soucasny Singapur.

"Well, my family and I moved to Canada in 1999 because my father was starting a graduate degree program near Vancouver. The graduate degree was to last only two years - but my father found a job in Canada, and we became permanent residents, and eventually, Canadian citizens. 

A big part of why my family and I remained in Canada was because of how stressful and rigorous the school system in Singapore is. My parents were worried that I and my brother and sister would not be able to re-integrate back into the Singapore school system, after spending several years in Canada. 

In Singapore, the school system is very competitive. When students are 10 or 12 years old, they write very competitive exams to determine which secondary schools they will go too. They are "streamed" based on their results - so if a student does poorly, he/she will be sent to a less respected secondary school and is unlikely to get into university. 

I think there is something very unfair about deciding the future of someone based on exams they write when they are 10 or 12 years old. 

Apart from that, I didn't want to do the mandatory 2 years of military service - which all Singapore men must do. The consequence is that I can't return to Singapore - or else I'll be thrown in jail. 

My parents found life in Singapore to be very stressful. When we first moved to Canada, we lived in a small suburb outside of Vancouver, so they enjoyed to less hectic and slower way of life. 

Singapore is essentially a dictatorship and the late Lee Kuan Yew ran Singapore with an iron fist. Singapore experienced economic growth, but Lee also threw his political opponents in jail, censored the press, restricted freedom of speech and protest, etc. 

Most Singaporeans respect Lee and are very deferential to him, even the young people, but that's because they have never experienced life overseas, and different cultures and ways of living. There are Singaporeans who don't like Lee or the Singapore government, but they are in the minority. "

Cesta do Malajsie
Tak a legrace zacina. Chtel jsem prejit hranici po moste a vubec nepremyslel o tom, jestli to je vubec mozne. Prijizdim tedy metrem na nejblizsi stanici a vyrazim po okrajovych ctvrtich smerem na sever. Uz je odpoledne, kolem 15 hodiny a uz mam poradny hlad. Od snidane jsem nemel vubec nic a zacina me to stvat. Bohuzel uz nemam zadnou hotovost a v restauracich je minimalni castka na platbu kartou za 50. Vydavam se tedy do supermarketu, kde se spokojuji se svym cestovatelskym standardem - tortilou. Da se do toho mrsknout cokoli a opravdu udelat fajn jidlo, dnes se vsak spokojuji pouze s nejsockovejsi verzi - s kecupem. Dal se tedy vydavam smerem k hranicim a porad netusim, jestli se tam vubec jako pesak dostanu.
Mapa hranic.
Map of the borders.

Nakonec to slo. Cela budova vypada jako vojenska zakladna, obehnana ostnatmi draty. Nic se vsak nemohlo fotit, takze to nechavam na vasi predstavivosti. Kracim po chodbach, ktere mi pripominaji Kinguv roman Zelena mile. Taktez zelene natrene steny i strop, z okna jsou videt ostnate draty... Po nekolika stech metrech v tomhle prostredi se zacinam citit vazne hodne divne. Kdyz uz zacinam byt hodne nervozni a nejsem si na krizovatce jistej, kudy se dal vydat, slysim za sebou "this way" a chlapika, ukazujic spravny smer. 
"You are from Czech Republic, heh? I see your flag on your backpack. Dobry den!"
.
.
.
To jako vazne? Ukazuje se, ze nemam halucinace, ze jde o Malajce, ktery pracuje v Singapuru (a tuhle depresivni cestu absolvuje kazdy den) pracovne leta vsude mozne po svete a mimo jine i pravidelne do Pardubickeho Foxconnu.
Opet se ukazuje, jak je ten nas svet uz dnes maly :)

Kazdopadne mam velke stesti, ze Jimmyho Poka potkavam. Po prechodu singapurske hranice se musi vzit bus, ktery se plati hotove a ja samozrejme zadnou hotovost nemel. Na druhe strane mostu opet stejna procedura, tentokrat na hranici malajske.

A je to, jsem v Malajsii. Sice to nebolelo, ale prijemny zazitek to dvakrat nebyl.

Na Jimmyho ceka po vystupu manzelka. Kdyz slysi muj plan, chytit nocni vlak do Kualy Lumpur, rika, ze je to blbost, uz uz me strka do sveho auta a vyrazime na cestu. Celou dobu mi promlouva do duse, jak je to v Malajsii drsne a ze bych mel hned z Kualy Lumpur uletet (proto ten dnesni prispevek na FB).
Taky vklada, ze malajec se s cizincem zakeca a za rohem ho okrade, tak at davam bacha (rikam si, ze je vtipny, ze mi to rika ve svem aute, kdyz me veze vubec nevim kam).

Nakonec zjistuji, ze me veze do smenarny (pry s nejlepsim kurzem siroko daleko) a vzapeti na autobusove nadrazi. Pry je mnohem lepsi vzit bus, nez vlak. Na nadrazi jsme asi 2 minuty, kupujeme listek (35 tech malajskejch fufnu, plati on a na moje protesty nereaguje). Na nastupiste bezime, protoze tady jezdi autobusy stylem, ze az se naplni, tak vyrazi. Autobus dobiham, pred rozloucenim jeste stiham udelat fotku.
My 30 minutes friend from Malaysia (long story guys you can use translator for the few articles above - in short this guy really help me with crossing boarders).

Dekuju za pomoc Jimmy Poku. Na posledni chvili mu alespon vrazim do ruky vizitku, ze at se ozve, az bude zpatky v CR. Mas u me veceri! 

Ok, takze sedim v paradnim busu mista je tu i pro me (asiata velikosti XXXXL) dost a cesta je prijemna. Jedina nevyhoda je, ze se v busu klimatizuje jako o zivot, takze poprve v Asii pouzivam mikinu. Nasazuji kapucu, poustim hudbu a ukladam se ke spanku. Vzhledem k tomu, ze projedu vecer do mesta a vubec netusim, kde budu spat, bude dobre byt alespon probuzeny.

Po prijezdu do Kualy Lumpur se snazim na mistnim nadrazi lovit signal. Moc se to nevede, ale dotaz na FB ohledne bezpecnosti v Malajsii nakonec odesilam a po chvili ctu i nekolik pozitivnich odpovedi. Rozhoduji se tedy drzet puvodniho planu a pokracovat po sousi. Vzhledem k tomu, ze tu pobudu minimalne 5 dni, kupuji mistni simku na ty internety. 

V obchode se davam do reci s prodavackou, ktera mi radi, ve ktere ctvrti je nejbezpecnejsi se ubytovat a jak se tam dostat. Opet vel i prijemne setkani. Tak prijemne, ze jsme se opet vyfotili :)
Picture with lady from phohe shop. She gave me many advices in which district should I stay and how to get there.

Chytam tedy vlak a jedu do centra. Po prijezdu se chvili nahodne prochazim, potom vytahuji iPad a vyhledavam nejblizsi hostely v okoli. Nakonec vybiram ten s nejhezcim nazvem Tropical Guesthouse. No neberte to! :)

Tak a ja jdu spat!

Jo a jeste ta tragedie... Zapomnel jsem v autobusu svoju super krasnou extra luxusni cepici :-((((((((((

3 komentáře:

  1. no tak to je tragedie, ale představ si toho štastnýho malajce, který ji najde a řekne si "ale, ale.. copatutoje?"

    OdpovědětVymazat
  2. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Připojte se k úspěchu - Spojte se s více než 4,000,000 obchodníků a investorů ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat