pondělí 8. června 2015

Asie - cast 2 - Cesta na druhy konec sveta

5:00 mistniho casu a ja uz se pul hodiny prevaluju v posteli. No jo, jet lag me dostihnul. Nachazim se v hostelu The Trey na Jalan Besar street. No jo, nakonec jsem z lavicky vymeknul. A nemuzu spat. Do toho huci klimatizace. Z nudy merim hlasitost. No jo, Budovy a prostredi a posedlost stavebni fyzikou se nezaprou. Merim tu krasnych 46dB a uz ted miluju sve spunty do usi!

Cesta
Pokud jste nekdy litali s Emirates, jiste mi date za pravdu, ze se to da vydrzet. Kdyz jsem asi pred mesicem zjistil, ze letenka PRG-DXB-SIN, HKG-DXB-PRG stoji 16000Kc, ani jsem nehledal dal a kupoval. 
V letadlech (2x Boeing 777-300ER) je taky fajn. Selfie s jidlem sice nemam, ale asi si dokazete predstavit, ze tam clovek nestrada. Jako bonus pro prijemny spanek potom poslouzilo vyborne australske cervene a konak Henessy.

Bavi me letiste. Pokazde vzpominam na prednasky Konstrukce pozemnich stavem 5 od doc. Zdary, ktery nam behem semestru pomoci nacrtku, skladaciho metru a provazu perfektne vysvetloval staticke principy. No a kde se potkaji extremni staticke pozavavky na efektivitu s chuti ukazat sve ego a zaroven je na stavbu dost penez? Ano, spravne, na letistich!
Je ovsem treba podotknout, ze pokud se situace vymkne kontrole, dopadnout to muze taky velmi.. Jak to rict? No proste pokud vyhraje ego nad efektivitou dopada to jako na Strizkove (sorry lidi, prazsko-architektonicko-konstrukcni vtipek).
Nebyla tmoc prilezitost fotit, takze jen jeden maly priklad za vsechny.
Terminal v Dubaji a krasna konstrukce fasady.
Cesta utekla jako voda a uz vystupuji v Singapuru.

V Singáči
14:39 mistniho casu a ja porad netusim, co budu delat, ani kde spat. Na nasem modernim svete nas malokdy neco prekvapi a i proto jsem se rozhodl spoustu veci neresit. Nemam plany na konkretni dny, ani zjisteno moc informaci o mistech (samozrejme zakladni info ohledne vstupu do zeme, bezpecnosti a zdravotnich rozicich mam vzdy). 
Requesty pres Couchsurfing, ktere jsem odeslal z Dubaje jsou zatim bez odpovedi. Tak se vydavam chytat ty internety a ptam se dal.  Asi po hodine si rikam, ze uz bych mohl pomalu vyrazit, tak vybiram nejaky kes a jdu na bus. 
Musim rict, ze je celkem divny pocit, nasedat do busu a naprosto netusit, kam vlastne jedu a proc. Nahodne vybiram kinku 53 a kocham se asi hodinu dlouhou cestou pres rezidencni ctvrti ve meste. 
Typicka zastavba v Singapuru.

<Stavarska vlozka>
Co jsem zatim videl, stavi se tu primarne z ZB monolitickeho skeletu doplneneho vyzdivanymi tenkymi stenami. Okna 1, max 2 skla. Celkove je znat, ze energetickou efektivitu moc neresi a takrka kazdy byt je doplnen o tepelne cerpadlo vzduch-vzduch, kterym se vse chladi. Velmi "efektivni" reseni. Alespon tu pro zmirneni tepelnych zisku obcas pouzivaji zastineni. Stavi se tu dost.
Pro Martina a vsechny ostatni studenty oboru Priprava a realizace staveb!
Ponekud expresivnejsi budova, ktera ma vtipne resene ruzne zasikmene balkony. Z fotky ovsem neni moc poznat.
</Stavarska vlozka>

Prijizdim na jakesi autobusove nadrazi a dal pokracuji pesky. Poprve dostavam skutecnou facku od 35 vedra doplnenym vysokou vlhkosti vzduchu. Dycha se zpocatku obtizne, ale po chvili si zvykam. Na letisti jsem si nahral cast mapy do iPadu a tak pokracuji pesky do centra. Asi po pul hodine dostavam hlad a davam si ryzi s rybou a nejakou zeleninou. Musim rict, ze je vtipnej pocit ukazovat na jidlo (i kdyz pani umela Anglicky, jak ji mam sakra popsat, co chci, kdyz sam nevim, co to je!?) a pritom vazne nevedet, co objednavam. Kazdopadne to bylo naprosto skvela volba za 70Kc. Prijemnou chvili nad jidlem travim pozorovanim mistni omladiny ve skate parku.
Pohodicka v parku.

Po dalsi hodine chuze a loveni wifi (velke zklamani, ani Mekace, ani BurgerKingy tu nemaji frý vajfaj) ji konecne nachazim v obchodaku. Je prave 7 vecer a na Couchsurfingu pristalo dalsich 5 odmitnuti me zadosti. Bud jsou lidi zaneprazdneni, nebo plni. Asi jsem to mel zacit resit driv, nez par hodin predem :) No co, chtel jsem prekvapeni, tak ho mam.
Kazdopadne po chvili hledani nachazim prima hostel, kde pres jakysi slevovy portal platim 27USD za 2 noci (normalni cena je 24 za noc).
Vyrazim.
Po dalsi hodince chuze prichazim na misto, kde me ceka "check in" ve forme listku na dverich s heslem ke dverim a na baru dalsi papir s cislem postele, ve ktere spim. Cool :)
21:30 a ja utahanej, jako kote. Dobrou noc!

Prvni dojmy
Historky nelhaly. Je tu fakt cisto (i kdyz cistota je tvrde vymahana).
Vliv Evropske kultury (opet zadne prekvapeni) je tu hodne znat. Zatim mam pocit, ze to je takova Asie light.
Vetsina lidi se usmiva! Velmi prijemne prekvapeni. Je to mile.
Stmiva se tu dost brzy, kolem 20 uz je tma, jako v pytli. To je naopak nemile.
Zatim to na me pusobi pozitivne. Ted si jdu chvili hrat na digitalniho nomada, jdu vytahnout komp a pracovat. Odpoledne se vydam na dalsi pruzkum.

Stay tuned!

P.S. Jakekoli pripominky a dotazy k vlastni ceste, forme psani blogu apod. jen uvitam! ;)


Žádné komentáře:

Okomentovat